Prima pagină > Articole > Informatii despre soparle

Informatii despre soparle

Cele mai indexvariate si raspandite specii de reptile care traiesc in prezent sunt soparlele. Se cunosc circa 3000 de specii, ce sunt grupate in 23 de familii. Pot trai in orice mediu, majoritatea preferand zona intertropicala. Datorita iutelii si a capacitatii de a se catara (pot urca pana la 4000 m altitudine), soparlele pot evita multi pradatori. Soparla are o piele carnoasa, ingrosata ce formeaza solzi mici si o protejeaza de uscaciune. Ochii sunt protejati de o membrana subtire, transparenta. Auzul este bine dezvoltat, la fel si mirosul. Pe maxilare soparla are numerosi dinti conici, concrescuti cu maxilarul. Limba este musculoasa, mobila, bifurcata la varf si poate fi usor proiectata afara. Creierul reptilelor reprezinta doar 1% din masa corporala. Soparla de camp este de dimensiuni mici de pana la 20 cm dimensiune, coada avand de doua ori lungimea corpului.

In Romania este o specie strict protejata, in unele tari din Europa, specia a disparut, datorita distrugerii habitatelor si poluarii solului. Spatele verde-masliniu-rosiatic, verdele fiind mai pronuntat in partea anterioara, laturile cenusii intunecat, cu doua dungi albicioase, paralele si intrerupte de pete neregulate, cafenii-negricioase, care se observa si la marginile superioare si inferioare ale dungilor.

Abdomenul la femele galbui sau verzui, la mascului galbui sau rosiatic. Pe partile laterale ale gastrostegelor cu pete albastrui. Coada, pe partea superioara, cenusie-cafenie, iar ventral galbuie. Specia traieste in locuri deschise si in consecinta trebuie sa fie foarte rapida, pentru a scapa de pradatori. Este aparata si de coloritul de camuflare.

Soparla traieste pe terenuri inierbate, nisipoase, pe dune si pe portiuni pietroase. in Muntenia si Dobrogea se intalneste in special pe terenurile uscate, inierbate, la liziera padurii si in raristi pe marginile culturilor si chiar in interiorul lor, mai rar in regiunile pietroase.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: