Prima pagină > Articole > Ce este un multimetru si cum se utilizeaza?

Ce este un multimetru si cum se utilizeaza?

25304Unul din dispozitivele , aparatele necesare pentru un electronist , chiar si amator este multimetru digital .
Multimetru digital este un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate determina si masura valori ale unor marimi electrice .
Principalele marimi electrice masurabile cu un multimetru digital sunt : rezistenta electrica – Ohm (Ω) , tensiunea electrica – volt (V) , tensiune alternativa (~) , tensiune continua (=) , intensitatea curentului electric – amper (A) , curent continuu (=) , curent alternativ (~)

Pe langa determinarea valorilor acestor marimi electrice , multimetrele ofera si posibilitatea verificarii functionalitatii unor componente ca : rezistente , diode semiconductoare , capacitati electrice , tranzistoare bipolare .
Un multimetru mai este cunoscut si ca multitester sau vom (volt-Ohm metru), acesta este un instrument electronic de masurare  ce combina masuratorile in unitati. Un multimetru are abilitati de a masura voltaj, intensitatea curentului si rezistenta. Multimetrele analogice folosesc un micrometru ce este calibrat pentru diferitele masuratori ce sunt facute cu acesta. Multimetrul digital afiseaza in format digital valori numerice. Un multimetru  este folosit de obicei datorita abilitatilor acestuia de a masura cu o precizie foarte ridicata. Poate fi folosit pentru rezolvarea problemelor electrice in industrie sau in viata de zi cu zi, echipament electronic, controlul motoarelor, sisteme de alimentare cu energie etc.

Pentru masurarea tensiunilor multimetrul se poate conecta oriunde in circuit, valoarea afisata reprezentand tensiunea masurata intre cele doua puncte de test
Tot la  scalele de ohmetru  este si pozitia de “buzzer” pentru  verificarea continuitatii  electrice intre doua puncte. Daca se face scurtcircuit intre cele doua cordoane ale aparatului trebuie sa se auda un sunet, moment in care am verificat doar aparatul. Se pozitioneaza apoi cordoanele intre punctele intre care se doreste verificarea continuitatii electrice. Daca aparatul suna  inseamna ca avem continuitate electrica.
Cele mai utilizate multimetre sunt cele fabricate de maxwell deoarece au o precizie foarte ridicata, sunt foarte rocomandate pentru masuratori cat mai precise.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: