Prima pagină > Articole > Ce boli pot transmite puricii omului

Ce boli pot transmite puricii omului

Noiembrie 18, 2013 Lasă un comentariu Go to comments

Puricii sunt niște insecte (1.5 – 3.3 mm lungime) foarte agile, de obicei de culoare inchisa (de exemplu, puricii de pisica sunt colorati într-o nuanta de rosșu-brun sau maroniu). Aceste insecte sunt lipsite de aripi, cu aparatul bucal de forma tubulara, adaptat la hranirea cu sange de la gazdele lor. Picioarele lor sunt lungi, iar perechea posterioara este bine adaptata pentru sarituri: un purice poate sari pe verticala pana la 18 cm, iar pe orizontala pana la 33 cm. Aceasta reprezintă aproximativ de 200 de ori lungimea propriului lor corp, facand ca puricele sa fie printre cei mai buni saritori dintre toate animalele cunoscute (in raport cu dimensiunea corporala), al doilea doar dupa broasca-saritoare.
Corpul puricelui este greu, lucios si acoperit cu multe fire de par scurt si tepi, indreptate inapoi, care il ajuta, de asemenea, sa se deplaseze pe corpul-gazda. Corpul greu al puricelui este capabil sa reziste la o presiune mare, probabil aceasta este o adaptare pentru a supravietui la incercarea de a fi eliminat prin zdrobire sau zgarieturi. Strangerea cu putere intre degete, este, in mod normal, insuficient pentru a ucide un purice. Este posibil să il elimini prin lipirea/prinderea individuala cu banda adeziva sau cu ceara de albine topita , sau prin rularea brusca a acestuia intre degete pentru a-l anihila, strivindu-l apoi cu unghiile. De asemenea, puricii pot fi înecati în apa si nu pot supravietui contactului direct cu insecticidele impotriva puricilor care se gasesc in comert.
Puricii depun oua, albe, de forma ovala, mai usor vizibile cu ajutorul unei lupe. Larva este mica, palida, are peri care acopera trupul de asemanarea viermelui, nu are ochi, și are aparatul bucal adaptat la mestecat. Larva se hraneste cu diferite materiale organice, in special fecale de purici maturi. Dieta puricilor adulti consta exclusiv din sange proaspat.In faza pupala, larva este inchisa într-o matase, ce acopera coconul.
Tipic daunator pentru igiena. Puricii se hrăanesc cu sange şi inteapa de mai multe ori, in serie. Odata cu secreţiile salivare sunt eliberate substanţe anticoagulante, ce impiedica coagularea sangelui şi care pot provoca reactii alergice. In locul întepaturii se formeaza apoi un eritem, ce da senzatii de mancarime, insotit sau nu de urticarie. După 12 -24 de ore apare o pustula, ce poate dura pana la 2 saptamani. Puricii sunt mai ales cunoscuţi ca fiind importanţi purtatori de agenţi patogeni ai diferitelor boli. De exemplu, puricii de pisica şi cei de caine servesc drept gazde intermediare teniei Dipylidium caninum, care poate fi transmisă şi la om. Pe lângă aceasta, puricii pot fi transmitatori de virusi şi bacterii. De exemplu puricii specifici omului, puricii de sobolan şi cei specifici altor daunatoare  pot transmite bacteria Yersinia pestis, care este agentul patogen al ciumei bubonice.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: