Prima pagină > Articole > Cum scapam de cariile de lemn

Cum scapam de cariile de lemn

Noiembrie 15, 2013 Lasă un comentariu Go to comments

 Cariile de lemn sunt insecte care isi schimba forma in urma fenomenului cunoscut ”metamorfoza”, avand mai multe cicluri de viata, mai exact patru stadii succesive de dezvoltare, cunoscute sub numele de ou, larva, adult si insecta.

Ca si trasatura caracteristica a tuturor speciilor, este faptul ca pot sa-si ascunda capul sub platosa gatului, asa ca par, la prima vedere, ca si cum ar avea platosa trasa peste cap, sub forma unei glugi; corpul este cilindric si aripile (elitrele) acopera intreaga parte posterioara a corpului; antenele sunt lungi, impartite in mai multe segmente si nu prezinta la capat forma obisnuita de maciuca; larvele, care sunt supranumite ” viermii lemnului”, sunt ingustate in zona abdominala si au trei perechi de picioare in zona toracica; au un cap bine diferentiat, de culoare inchisa, in care se insereaza aparatul bucal pentru masticat si rupt cu mandibule puternice.Pentru a-si gasi perechea in vederea reproducerii, carii adulti bat cu partea anterioara a corpului in peretii de lemn ai coridoarelor roase. Aceste zgomote pot fi auzite foarte clar chiar si de oameni. Dupa ce se reproduc, femelele isi depun ouale in gaurile si crapaturile din lemnul constructiilor. Larvele care ies din oua dupa 3-4 saptamani, incep sa sape in lemn, pentru a se hrani. Durata evolutiei larvare depinde mult de conditiile de mediu si tine 1-8 ani. Larvele au nevoie de cel putin 10 % umiditate a lemnului pentru a supravietui, dar nivelul oprim al umiditatii este totusi de 50 %. Ultimul stadiu larvar se transforma in pupa si apoi are loc metamorfoza in gandac adult. Femelele adulte parasesc coridoarele sapate, gaurind peretii de lemn si luandu-si zborul prin respectivele deschizaturi, a caror marime si forma depind de specie si oscileaza ca valori intre 1, 5 – 5 mm.
Din cauza ca larvele rod si sapa pentru a se hrani, ele pot distruge in intregime obiecte valoroase din lemn (sculpturi, mobila). Grinzile de sustinere pot fi afectate in asa masura, incat sa fie in pericol de prabusire de aceea ceasta insecta intra in categoria de daunatori.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: