Noiembrie 12, 2013 Lasă un comentariu Go to comments

Soarecele-cartita de duna din Namaqua are denumirea stiintifica de Bathyergus janetta, face parte din ordinul Rodentia, familia Bathyergidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, specia este amenintata doar de pierderea habitatului natural in zonele de coasta. Soarecele-cartita de duna din Namaqua face parte din categoria rozatoarelor de tipul cobailor si ca marime se aseamana cu un harciog.

Are membrele perfect adaptate la modul sau de viata subteran, de sapator-de-plaja. Acestea sunt mari si rezistente, numai bune pentru sapat in nisip, el fiind un iubitor de intuneric, se fereste de lumina puternica a soarelui. Traieste intr-un sistem ramificat de tuneluri si galerii subterane, care pot atinge si lungimea de aproximativ 200 m. Acestea pot fi depistate destul de usor prin musuroaiele ce se observa la suprafata solului.

Unitatea sociala la aceasta specie nu este de grup, acesti soareci-cartita traiesc mai mult solitari, doar in perioada de reproducere se aduna in perechi. Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 52 de zile, dupa care face 1-7 pui, pe care ii alapteaza si ii ocroteste o perioada scurta de timp. Speranta de viata este de 2 ani. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 17-24 cm si lungimea cozii de 4-5 cm.

Are corpul cilindric si greoi, capul bont si lat, iar maxilarele prevazute cu incisivi masivi, foarte lungi, iesiti in afara. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, se termina cu degete mici si gheare ascutite. Intregul corp este acoperit cu blana deasa, pe partea dorsala in nuante de culori maronii-inchise, pe partile laterale cenusii, iar pe partea ventrala si in zona capului cenusii-inchise.

Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, in jurul lor prezinta cate o zona alba caracteristica, iar urechile abia vizibile in blana deasa au marginile rotunjite. Coada este minuscula, are un colorit maroniu la baza si alb spre varf. Soarecele cartita prefera mai ales dunele de nisip ce sunt caracteristice zonelor de coasta, unde precipitatiile anuale sunt reduse.

Acest animal apare doar in regiunile de coasta ale Africii de Sud-Vest. Cele mai multe exemplare sunt in Namibia, iar cele mai putine pot fi observate la altitudini de cel mult 300 m.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: