Prima pagină > Articole > Soarecii si sobolanii constituie o problema pentru productiile de cereale.

Soarecii si sobolanii constituie o problema pentru productiile de cereale.

  

Inmultirea soarecilor si sobolanilor produce pagube imense produselelor atacate, fondului de cereale, furaje, si constituie uneori rezervoare de infectie, prin care se mentin si raspandesc numeroase boli infecto-contagioase si parazitare. Pe langa consumul de alimente si furaje, invaziile de rozatoare sunt uneori de proportiile unei adevarate calamitati naturale prin distrugeri de bunuri materiale, incendii provocate de sobolani prin roaderea izolatorilor electrici fabricati din rasini sintetice, sau din material plastic. Din acest motiv, va recomandam sa utilizati aparat sobolani, mai ales in zonele industriale. Deasemenea pot produce naufragii sau inundatii prin distrugerea digurilor de protectie si adesea efectueaza atacuri asupra animalelor, indeosebi asupra celor bolnave sau foarte tinere (pui, purcei).

Rozatoarele provoaca pagube importante prin consumul 151h73b direct al produselor alimentare. Dupa calcule, sobolanul de casa consuma cca. 37 kg de produse agroalimentare pe an, de unde rezulta ca descendentii unei singure perechi vor devora in acelasi interval de timp 60.000  kg alimente si furaje si vor produce totodata pierderi materiale de 10 ori mai mari prin roaderea si distrugerea irecuperabila nu numai a diverselor produse agroalimentare ci si a unor produse neconsumabile extrem de variate: diverse obiecte, mobilier si instalatii. O singura pereche de sobolani poate distruge anual peste 40 kg de cereale si impreuna cu descendentii dintr-un singur an, pagubele provocate pot ajunge la peste 20 tone de produse. Pagubele provocate recoltelor si depozitelor de cereale si furaje se apreciaza la aproape 10% din productia totala agricola, respectiv sunt distruse peste 15 milioane tone de cereale, cu care s-ar putea hrani peste 100 milioane oameni.
Sobolanul de casa, in incinta gospodariilor, a fermelor de animale produce pagube prin omorarea unui numar insemnat de purcei, pasari, iepuri de casa.
Sobolanii si soarecii sunt rezervoare de infectie si vectori, intrucat poarta si transmit germenii a peste 80 de boli la om si animale domestice sau salbatice, astfel raspandind trichineloza, leptospiroza, febra aftoasa, gastroenterita virotica, antraxul, rujetul, pesta porcina, turbarea, toxiinfectiile alimentare, ciuma, bruceloza etc.
Corpul rozatoarelor este acoperit cu par. Culoarea corpului variaza in functie de specie, varsta, sezon, de la negru spre brun inchis sau galben. La tineret si iarna predomina culorile inchise.

Coada este folosita ca element de sprijin (cand se ridica pe membrele posterioare) si este mai mult sau mai putin dezvoltata.
Dintii incisivi sunt sub forma de dalta si au o crestere continua, de aceea rozatoarele trebuie sa roada permanent.

Organele de simt sunt bine dezvoltate, la sobolani in special mirosul, la soareci simtul gustativ, iar la orbete mirosul si auzul. La toate rozatoarele simtul de orientare este bine dezvoltat. Sobolanii simt usor si repede mirosurile suspecte, gazele, inundatiile, cutremurele.

Prolificitatea este mare datorita maturitatii sexuale timpurii si perioadei de gestatie scurte (16-21 zile), fatarile frecvente (2-8 pe an) si numarul mare de pui la fatare (4-12) (figura 2). Longevitatea este in medie de 2-4 ani.
Majoritatea rozatoarelor traiesc in galerii. Viata in galerii a rozatoarelor este consecinta sistemului de termoreglare insuficient dezvoltat, temperatura lor interna osciland intre 30° si 40°C. Tolereaza temperaturi intre 5°C si 30°C. La temperaturi mai mici de 5° C, mor prin hipotermie, iar la temperaturi mai mari de 35 °C prin soc caloric. Temperatura optima pentru rozatoare este de 18-22°C.
Rozatoarele au capacitate deosebita de adaptare la mediu.Se recunosc inainte de orice prin dintii lor de dinainte, indoiti, lati si taiati la virf ca o dalta. Hrana lor e numai din vegetale. De aceea dintre mamiferele noastre sint cele mai stricatoare. Fiind urmarite de multi dusmani, care nu le cruta cind se ascund «in gaura de soarec», drept arme de aparare au fuga si plodirea din cale afara. si multe si stricatoare, ajung o pacoste pentru agricultori, aducind pagube nebanuite, mai ales ca la noi sint lasate-n pace, numai pe seama politiei naturii.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: