Prima pagină > Articole > Sobolanul…Daunator pentru natura cat si pentru om !

Sobolanul…Daunator pentru natura cat si pentru om !

Octombrie 29, 2013 Lasă un comentariu Go to comments

 Attack Wave PestReppeler impotriva daunatorilor din casa ta Sobolanii sunt mamifere rozatoare ce fac parte din familia Muroidea, ordinul Rattus.  Cei mai comuni sunt sobolanul negru (Rattus rattus) si sobolanul maroniu (Rattus norvegicus). Se deosebesc de soareci prin dimensiune – sunt mai mari – si comportament – au un comportament social dezvoltat si mecanisme de comunicare mai complexe. Cea mai raspândita specie este sobolanul maroniu, de culoare maronie, insa poate avea si o culoare gri. Ca si dimensiuni, pot atinge lungimea corpului de 25 cm cu inca 25 cm lungimea cozii. in conditii propice pot atinge 500 grame. Exista relatari despre sobolani de peste 1 kilogram, insa acestea sunt exceptii. in medie, masculul cantareste 350 grame iar femela 250 grame. Au un auz foarte bun, fiind capabili sa perceapa ultrasunetele si un miros foarte ascutit. De asemena, desi nu au o vedere foarte buna, sunt capabili sa perceapa razele ultraviolete. Sunt animale nocturne, capabile sa se deplaseze foarte repede, inoata foarte bine inclusiv pe sub apa si se pot catara foarte bine (pot intra in locuite prin canalizari, in special prin vasele de toaleta). Sunt animale sociale, cu ierarhii de grup. Grupurile de sobolani muncesc impreuna la saparea galeriilor subterane sau prin pereti, dorm si impart hrana. Totodata comunica atât prin sunete ascutite sau prin mirosuri. Mirosul le permite de exemplu sa marcheze noi teritorii cu hrana sau locuri periculoase precum capcanele.Sobolanii si soarecii comunica intre ei prin semnale acustice, olfactive (mirosuri), tactile, gustative si vizuale. adultii emit numeroase semnale si anume suieraturi, clantanit din dinti, tipete acutite, dar mai ales ultrasunele de 22 Khz si de 50 Khz. Prin studii s-au determinat caracteristicile ultrasunetelor produse de sobolani si s-a reusit realizarea generatoarelor de ultrasunete, care se folosesc pentru intimidarea rozatoarelor din locuinte sau depozite invadate. Ei hoinaresc in mod constant si vor memora caile si adaposturile (inclusiv cladiri si copaci), zonele cu apa si alimente, precum si alte obstacole din imprejurimi.Acesti daunatori pot detecta lucrurile rapid, avand tendinta de a evita noi alimente si obiecte. Ca rezultat, acestia evita in mod obisnuit capcanele si momeliile timp de cateva zile dupa ce au fost plasate.

Sobolanii se pot inmulti foarte repede. O femela da nastere in medie la 10 pui de 5 ori in timpul vietii. Conditii foarte bune permit insa femelelor sa dea nastere la pâna 100 de pui in timpul vietii. Perioada de gestatie de numai 21 de zile, respectiv atingerea maturitatii in doar 3 luni, sunt factori de permit sobolanii sa aiba pui foarte repede si  deci sa se raspândeasca rapid in orice spatiu nou invadat; de asemenea pot sa refaca foarte repede populatiile decimate. Un sobolan traieste in medie 18 luni, timp in care consuma aproximativ 22 kg de cereale. Combinat cu rata de inmultire foarte rapida, o pereche de sobolani impreuna cu toti descendentii lor pot consuma intr-un an peste 15 tone de cereale. Din fericire pradatorii naturali si alte cauze de deces reduc rata de inmultire a sobolanilor. Totusi, se estimeaza ca 10% din productia agricola este consumata de rozatoare, ceea ce produce insemnate pagube economice. Totodata cerealele sunt infestate cu agenti patogeni si cu materii organice (fecale, par, cadavre de sobolan, etc).

Un alt pericol reprezentat de sobolani este transmiterea de agenti patogeni. Celebra epidemie de ciuma din evul mediu a fost imprastiata de sobolani. Desi puricele a transmis efectiv bacteria la om, puricii au fost transportati de sobolani. in prezent, un pericol deosebit il reprezinta toxoplasmoza, provocata de virusul Toxoplasma gondii transportat de sobolani. Desi cazurile de infectare directa de la sobolan la om sunt rare, foarte adesea virusul infecteaza cainii si mai ales pisicile care vin in contact cu sobolanii. Animalele domestice transmit mai apoi acest virus oamenilor. Odata ce a infectat un organism, acest virus nu mai dispare niciodata, desi nu are simptome. La femeile gravide care fac infectia pentru prima oara in timpul sarcinii, parazitul se poate transmite catre copil si poate duce la avort, moartea nounascutului sau malformatii fetale grave. sobolanii mai pot transmite, direct sau prin intermediul animalelor domestice, si alte boli precum: râia, lepra, tifosul, turbarea si trichineloza. Din cauza ca pot calatorii pe distante mari (in trnuri, vapoare si chiar avioane de marfa) sobolanii pot transmite boli din diverse parti ale globului in zone unde populatia nu are deloc imunitate naturala.
Aparatele cu ultrasunete sunt solutia ideala pentru alungarea rozatoarelor. Aparatul emite ultrasunete, ce nu sunt percepute de urechea omului, dar care vor provoca discomfort, panica si dezorientare in randul daunatorilor, acoperind o zona intre 200 si 550 mp in functie de aparat.

Magazinul Ledurieconomice.ro va ofera o gama variata de produse printre care produse pentru casa si gradina, instalatii electrice, iluminat, accesorii birou, sisteme de supraveghere, componente electronice sau aparate pentru combaterea daunatorilor

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: