Prima pagină > Articole > Despre sobolani si rozatoare

Despre sobolani si rozatoare

Octombrie 17, 2013 Lasă un comentariu Go to comments

Ademenirea soarecilor cu momeala si combaterea lor   Sobolanii sunt adaptati la medii si conditii de viata diferite, fiind in mod obisnuit, locuitorii nevazuti ai multor asezari omenesti, in care patrund cu curaj, adesea singerosi si rozind tot ce poate fi ros, purtatori ai unor boli periculoase pentru om, sobolanii sau guzganii, oriunde s-ar afla, sint daunatori si trebuie combatuti fara teama ca disparitia lor totala  de altfel imposibila  ar provoca vreun deranjament in uriasul angrenaj al naturii, in care fiecare fiinta are un rol bine determinat.Acesta are o  lungime a corpului de 27 cm, iar a cozii de 18-20 cm. Greutatea atinge 500 g. Pe spate blana are o culoare cenusie, iar pe abdomen alburie. Urechile sint scurte, lipsite de par pe fata interna si au virful rotund. Ochii sint mari si vibrizele lungi. A aparut in Europa in anul 1732, punind repede stapinire pe un areal vast. La noi este raspindit in toata tara, mai putin in zona de munte. Sobolanul de casa cenusiu este iubitor de locuri umede, fiind intilnit in grajduri, in beciuri, in gunoaie, instalatii de canalizare si pe malul apelor. Nu se sfieste sa intre in apa, fiind un foarte bun inotator. Este omnivor, mincind cereale, dar si cadavre. Foarte vorace, cind duce lipsa de hrana isi mananca proprii pui. Fata de 4-5 ori pe an, cite 8-10 pui, care devin apti de reproducere la virsta de 3 luni. Este deosebit de daunator prin pagubele pe care le produce si periculos ca purtator al germenilor unor boli grave cum ar fi, ciuma, lepra, tifosul si turbarea
Sobolanul de camp
Este mult mai mic decit ceilalti sobolani, corpul avind lungimea de 9-11 cm si coada de aceeasi dimensiune, fiind formata din 120-140 inele solzoase. Greutatea ajunge la 25 g. Urechile sint scurte dar vizibile si stau aplecate spre inapoi. Botul este ascutit si vibrizele lungi. Blana este de culoare roscata-cenusie pe partea dorsala si alba cenusie deschis pe partea ventrala, intre cele doua zone de culoare existind o linie clara de demarcatie. Dorsal, are o dunga neagra longitudinala, care pleaca din crestet pina la radacina cozii. Aceasta dunga este caracteristica. Este raspindit in toata tara, inclusiv in,Delta, dar nu a fost identificat la munte. Traieste in cimpul cultivat, lizierele de paduri. Poate fi intilnit in hambare, grajduri, magazii si depozite, mai ales in timpul iernii. isi desfasoara activitatea mai mult in timpul noptii. Sapa galerii nu prea adinci, care au incaperi pentru cuib si pentru depozitarea hranei. Con­suma cereale, diferite seminte si insecte. Se imperecheaza de 3-4 ori pe an din luna aprilie pina in luna septembrie, avind 4-8 pui la fiecare fatare. Este daunator. Figureaza pe lista de hrana a multor rapitoare de zi si de noapte.
Sobolanul negru
Acesta are o lungime a corpului de 24 cm, iar coada de 24-28 cm, fiind alcatuita din 200-260 inele solzoase. Greutatea medie este de 250 g. Botul este ascutit, vibrizele lungi, ochii si urechile mari. Culoarea blanii este cafenie-negricioasa pe partea dorsala si cenusie-negricioasa pe cea ventrala, fara ca intre cele doua zone sa existe o linie de demarcatie. Destul de rar la noi, este intilnit numai in sudul tarii, de-a lungul teritoriului, si in Dobrogea. Se stabileste adesea pe linga locuinte, silozuri, depozite de seminte si fructe. Este omnivor, dar hrana vegetala predomina. Consuma in primul rind cereale, dar si larve, insecte adulte si vertebrate mici. Fata de 3 – 4 ori pe an cite 7 – 9 pui. Nu isi face galerii, cuibul fiind adesea injghebat la suprafata solului sub gramezi de lemne, in magazii si depozite. Devine matur din punct de vedere sexual la virsta de 3 luni. Este daunator prin cantitatile mari de cereale pe care le consuma si periculos prin germenii unor boli transmi­sibile la om si animale, pe care ii poarta. Se mai numeste sobolan negru de casa, guzgan negru.
Toate aceste rozatoare pot aduce omului prin contact direct „boala muscaturii de sobolan” sau mai este cunoscuta si ca „febra muscaturii de sobolan”.Febra muscaturii de sobolan se refera la o infectie care de obicei este cauzata de o muscatura sau o zgarietura provocata de un sobolan infectat. Si alte rozatoare, cum are fi soarecii si gerbilii, pot transmite aceasta infectie la oameni. Foarte rar, animale domestice precum cainele sau pisica pot transmite  boala omului. De regula acestea sunt animale fara stapan.Cateodata aceasta infectie poate aparea de la manipularea sobolanilor infectati fara ca acestia sa muste sau sa zgarie.O alta modalitate de infectare poate fi prin ingerarea de alimente sau bauturi (cum ar fi laptele sau apa) contaminate cu excremente de sobolan. Aceasta forma a bolii este denumita cateodata ca febra Haverhill.
Persoanele cu grad ridicat de risc sunt acelea care lucreaza in contact direct cu animalele in laboratoare sau in pet shop-uri si persoanele care locuiesc in locuinte infestate cu sobolani. Persoanele care detin sobolani ca animale de companie sunt de asemenea supuse riscului de infectare.
Rozatoarele sunt cele mai numeroase mamifere de la noi, in legatura cu intinderea stepelor.
Se recunosc inainte de orice prin dintii lor de dinainte, indoiti, lati si taiati la virf ca o dalta. Hrana lor e numai din vegetale. De aceea dintre mamiferele noastre sint cele mai stricatoare. Fiind urmarite de multi dusmani, care nu le cruta cind se ascund «in gaura de soarec», drept arme de aparare au fuga si plodirea din cale afara , ajung o pacoste pentru agricultori, aducind pagube nebanuite, mai ales ca la noi sint lasate-n pace, numai pe seama politiei naturii.
Pentru a putea combate aceste rozatoare sau pentru a le omora au fost concepute diferite dispozitive de indepartare sau chiar otravuri sub forma de cereale sau geluri atractante cu diverse arome.
Unul din dispozitivele de indepartare este EMG 3 in 1 , acest aparat foloseste unde electromagnetice si ultrasunete.
Daca va intrebati cu actioneaza acest aparat este foarte simplu.
Acesta efectiv se baga in priza iar in momentul acela aparatul emite unde electromagnetice astfel spus aceste unde electromagnetice intra in instalatia electrica fara a o deteriora si creeaza un camp electromagnetic pe o arie de 200mp. Rozatoarele percep acest camp electromagnetic ca pe un mic seism ceea ce le va determina sa se indeparteze.
Un alt avantaj al acestui aparat este emiterea ultrasunetelor acestea fiind folositoare in spatiu deschis, aceste ultrasunete nu sunt percepute de om insa rozatoarele si insectele le percep ca un scartait pe tabla ceea ce le va crea discomfort si le va determina sa plece pe aria de acoperire a acestora.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: