Prima pagină > Articole > Modul de functionare al aparatului de fotografiat si istoria acestuia

Modul de functionare al aparatului de fotografiat si istoria acestuia

Octombrie 16, 2013 Lasă un comentariu Go to comments

Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo daVinci, care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treaca lumina. Cu cat este mai mic orificiul, cu atat imaginea este mai clara. Acest aparat simplu,numit „camera obscura”, exista de lainceputul sec. al XVII-lea.
   Camera obscura poate fi definita ca fiind o copie mecanica a ochiului animal. Anatomic, ochiul este un organ deosebit de complex, servind la transformarea imaginilor geometrice ale corpurilor in senzatii vizuale.Prin analogie camera obscura este asemeni ochiului omenesc, aceasta fiind formata dintr-o cutie paralelipipedica cu un interior de culoare neagra (globul ocular) , cu o deschidere foarte mica, ulterior s-a montat o lentila convergenta (rol indeplinit la ochi de ansamblul cornee – cristalin) și paralel cu deschizatura un ecran alb sau un ecran mat transparent pe care se poate privi o imagine reala și rasturnata (retina).
   In jurul anului 1500, anatomistii reusesc sa perfectioneze vechea camera obscura, pornind de la analogia ca in deschizatura ochiului cristalinul functioneaza ca o lentila convergenta și inzestreaza camera obscura cu acest element tehnic. Rezultatul a fost o imagine clara, reala, rasturnata și mult mai luminoasa.
   Câtiva ani mai târziu,un fizician italian G, imbunatatește aceasta inventie, imaginea captata de o oglinda plana (in loc de ecran), este reproiectata pe un ecran exterior, pentru a fi scrisa cu creionul. Metoda a fost folosita de o serie de pictori portretiști pentru a reda cât mai fidel chipurile clientilor lor.
   Aparatul fotografic este dipozitivul cu care se poate inregistra o imagine statica din mediul inconjurator, imaginea obtinuta numindu-se fotografie.
   Se compune dintr-o carcasa inchisa camera obscura propriu-zisa , pe care se afla montate elementele principale ale aparatului fotografic.
   Elementele principale ale aparatului fotografic sunt:obiectivul, care este un ansamblu de lentile cu ajutorul carora se obtine o imagine reala fara aberatie pe o placa fotografica, pelicula sau hârtie, toate cu o emulsie fotosensibila, culoarul peliculei aflat intr-un plan perpendicular pe axul optic, fereastra de expunere, materialul fotosensibil pe suportul sau in functie de tipul aparatului, bobine debitoare sau receptoare in cazul peliculei fotosensibile, diafragma, sistemul de obturare care face reglarea timpului de expunere, sistemul de reglaj al aducerii imaginii in planul materialului fotografic, sistemul de antrenare al peliculei dupa fiecare expunere și totodata de armare pentru a declașa urmatoarea expunere, sistemul de vizare.
   Corpul aparatului este foarte important sa fie complet izolat, astfel incat sa nu permita intrarea luminii in interior, cu exceptia celei care intra prin obiectiv si e destinata impresionarii filmului. Corpul este proiectat conform unor principii ergonomice, astfel incit sa permita accesul usor si rapid la facilitatile aparatului.
   55564668Insa datorita noii tehnologi aceste aparate foto au fost imbunatatite de la un an la altul astfel ajungandu-se la crearea aparatului foto digital.
   Dar cum funcţioneaza acestea?
Desi digital, acesta are multe in comun cu aparatul de fotografiat analogic, cu pelicula. Foloseste obiective, sisteme de obturare, vizoare si sisteme de focalizare. Se diferenţiaza prin modul in care capteaza, memoreaza si prelucreaza imaginile fotografice.
   Aparatele foto digitale folosesc senzori de imagine pentru memorarea iniţiala a imaginii. Senzorul de imagine realizeaza transformarea imaginii intr-un semnal electric ce este, la rându-i, transformat intr-un semnal digital, prin intermediul caruia informaţia este inmagazinata pe un mediu de stocare (card de memorie).
   Imaginea digitala este formata din elemente patrate denumite pixeli. Pixelii au aceeasi dimensiune, dar pot avea diferite valori sub aspectul culorii.
   Astfel sau creat aparatele digitale rezistente la apa. Aceste aparate au rezolutie de 5.0 Mpx, ecran LCD 2.7„.
   Pot fi tinute in apa pana la o adancime de 10 metri ceea ce inseamna ca sunt rezistente la presiune iar datorita materialului care inveleste acest aparat este rezistent la socuri puternice si la frig. Aparatul rezistent la apa accept card de memorie pana la 8Gb.
   Acest aparat se comercializeaza doar impreuna cu accesorii (CD-ROM, cablu USB, manual de instructiuni, husa, baterie).

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: