Prima pagină > Articole > Prevenirea incendiilor cu ajutorul detectorului de fum

Prevenirea incendiilor cu ajutorul detectorului de fum

Octombrie 14, 2013 Lasă un comentariu Go to comments

  images  Un incendiu provocat de un scurtcircuit la instalatia electrica poate surveni pe neaşteptate la sediul firmei ori acasa. Detectorul de fum este un dispozitiv care va poate salva de efectele devastatoare ale focului.
   Deşi este o inventie extraordinara, care salveaza anual mii de vieti şi bunuri a caror valoare este dificil de estimat,in urma productiei de masa detectoarele de fum au ajuns sa coste foarte putin, undeva in jurul a 10 euro. Iata doua motive, pretul şi eficienta, pentru care fiecare cladire ar trebui sa fie echipata cu cel putin un astfel de dispozitiv pe fiecare etaj.
  In functie de principiul de functionare exista doua tipuri de detectoare de fum: detectoare cu ionizare şi detectoare cu senzor fotoelectric. Aparatele moderne folosesc chiar şi ambele metode de detectie, uneori combinate cu un senzor de temperatura, pentru a detecta şi semnala acustic pericolul de incendiu. Dispozitivele sunt alimentate de baterii de 9 sau 12 volti sau pot fi conectate la alimentarea cu 220V.
   Detectorii fotoelectrici de fum – punctuali utilizeaza o camera interna, numita de fum, care este echipata cu o sursa de lumina (infrarosu) si un receptor.
   O celula fotoelectrica poate fi asimilata cu o dioda fotosensibila,functionareaei bazandu-se pe proprietatile materialelor semiconductoare.Celula fotoelectrica permiteconversia directa a energiei luminoase in energie electrica.Principiul de functionare se bazeaz pe efectul fotoelectric.De fapt, o celula este constituita din doua straturi subtiri de material semiconductor
Camera este astfel proiectata incat sa nu lase sa patrunda lumina din exterior, ci numai fumul.
In mod normal receptorul vede foarte putina lumina emisa de sursa interna.
   Detectoarele de fum fotoelectrice folosesc fenomenul de reflexie şi difuzie a luminii pentru a indica prezenta fumului vizibil. Principiul de functionare este similar celui al senzorilor folositi pentru deschiderea automata a uşilor. Atunci când nu exista fum in interiorul camerei detectorului, lumina generata de sursa (de obicei o dioda de tip LED ), trece printr-o lentila care focalizeaza fasciculul, iar acesta parcurge nestingherit drumul pâna la opritor. Când din cauza unei surse de foc fumul patrunde in camera detectorului, o celula foto-electrica pozitionata la 90 de grade de sursa de lumina detecteaza lumina reflectata de particulele de fum şi, la un anumit nivel de iluminare, declanşeaza soneria unui mecanism de alarmare acustica.
   Multe detectoare de fum folosesc celule fotoelectrice pentru a detecta cantitati infime de fum, care intrerup fluxul luminos si astfel produc scaderea curentului electric.
751291   Pentru a preveni efectele devastatoare ale unui incendiu este de preferat sa instalati in fiecare camera cate un detector de fum fotoelectric.

   Cum functioneaza acesta?

O celula fotoelectrica poate fi asimilata cu o dioda fotosensibila,functionareaei bazandu-se pe proprietatile materialelor semiconductoare.Celula fotoelectrica permiteconversia directa a energiei luminoasein energie electrica.Principiul de functionare se bazeazpe efectul fotoelectric.De fapt, o celula este constituita din doua straturi subtiri de materialsemiconductor
 
   Caracteristicile acestui aparat

    Aceste aparate au un buton de testare a functionalitatii dupa montare
 Contin un LED roşu pentru indicarea functionalitatii
 Au indicator de baterie descarcata (beep-uri la interval de 35 s)
 Alarma puternica 85 dB
 Sistem de siguranta care previne instalarea detectorului fara baterie
 Detectia cu senzor fotoelectric reduce numarul alarmelor false, cum sunt cele cauzate de fumul gatitului sau aburul duşului
 Acces uşor la sertarul cu baterii, nu este necesara demontarea alarmei pentru a schimba bateriile
Toate aceste aparate sunt certificate CE, VdS, GS, Norma EN 14604

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: