Prima pagină > Articole > Cum combatem aparitia rozatoarelor

Cum combatem aparitia rozatoarelor

                               Apodemus agrariusSoarecele

   Lungimea cumulata a capului si a corpului este de 7-11 cm, lungimea cozii este de 7-10 cm; greutatea sa este de aproximativ 20 -25 de grame; partea superioara a corpului are o culoare gri pâna la gri — maroniu; abdomenul este colorat maro deschis sau albicios; coada lunga este acoperita de solzi în forma de inele si este numai razlet prevazuta cu par; animalele tinere sunt la nastere lipsite de blana, oarbe si au o culoare rozalie.
   Dupa o perioada de gestatie de 19 -22 de zile femela soarece de casa naste între 4 si 8 pui. Acestia sunt la nastere înca neacoperiti de blana, orbi si pielea nu este înca pigmentata. Dupa 10 zile, pe corpul puilor apare un puf fin, format din peri mici. Dupa aproximativ 15 zile de la nastere acestia deschid ochii, iar dupa 21 de zile ei sunt întarcati de mama. Când ajung la vârsta de 6 saptamâni, puii ating maturitatea sexuala. În conditii favorabile de mediu, ce se creaza în general în apropierea oamenilor, soarecii de casa se înmultesc pe tot parcursul anului, ceea ce înseamna ca o femela fata de 4-6 ori pe an.
   Soarecele poate fi întâlnit atât în cladiri de toate tipurile, cât si în libertate, în natura. Ei patrund în casele oamenilor, venind mai ales din depozite si grajduri.
   Tipic daunator de provizii si pentru igiena. Ei pot provoca daune masive economice în întreprinderi din industria alimentara, supermarket-uri, depozite de cereale, precum si în hoteluri si restaurante, deoarece consuma alimente de toate tipurile (fiind omnivore), pe care le si contamineaza. Chiar si în casele private pot patrunde adesea, unde se instaleaza în camari si dulapuri de alimente. Soarecele de casa este de asemenea purtator de numerosi agenti patogeni si paraziti. Astfel el poate transmite leptospiroza, Salmonella, virusi si paraziti, precum acarienii si puricii.

                                                                                            Sobolanul

  FDC-24-ROZATOARE-2-e1366196778663 Sobolanul cenusiu este un animal foarte social, adaptabil si inteligent. El este activ în principal la lasatul serii si noaptea, dar unii sobolani pot fi activi uneori si pe timpul zilei. Sobolanul cenusiu traieste în grupuri de 50 -250 de indivizi, care în general sunt formate dintr-un mascul si mai multe femele, animale tinere si pui. Cei ce apartin unui anumit grup se recunosc dupa un miros specific grupului respectiv. Femelele pot fata pe an chiar si 1000 de pui. La cresterea puilor iau parte deseori mai multe femele. Puii sunt alaptati aproximativ trei saptamâni. Când ajung la vârsta de 6 -7 saptamâni ei sunt deja independenti, iar la 3 luni ajung la maturitatea sexuala. Sobolanii cenusii sunt omnivori.
   Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminte, muguri, fructe, oua de pasari, carne. stricata si stârvuri de animale, mamifere mici etc. Ei evita totusi alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”. Speranta de viata a sobolanului cenusiu este de maxim 4 ani, vârsta la care rareori ajung, daca traiesc în natura.
   Acesta este incadrat ca daunator de provizii, materiale si pentru igiena.
   Sobolanii consuma alimente de toate tipurile, pe care le contamineaza cu excremente, urina si secretii. Ei rod însa si mobila, cabluri electrice, scânduri, rafturi, grinzi, usi, plastic etc, fiind astfel încadrate si la categoria daunatorilor de materiale. Sobolanii cenusii actioneaza ca purtatori a numeroase boli infectioase, ce pot fi transmise la om si la alte animale.
  
   Pentru a feri caminul dumneavoastra de soareci si sobolani sau pentru a ii indeparta este recomandat sa folositi aparate cu ultrasunete si aparate cu unde electromagnetice.
   Ultrasunetele sunt emise la 20.000 de Hz prag la care urechea umana nu poate auzi acestea fiind folosite pentru un spatiu inchis deoarece aceste ultrasunete au efectul unei „mingi de ping-pong”.Ultrasunetele afecteaza sistemul nervos central al rozatoarelor, mai exact soarecii cat si sobolanii percep aceste ultrasunete ca pe un scartait deranjant.
   Acest scartait fiind tipic al unei crete pe tabla
   Undele electromagnetice sunt foarte bune pentru daunatorii din pereti deoarece acestea intra in firele de curent fara sa le afecteze si formeaza un camp electromagnetic. Acest camp electromagnetic daunatorii il percep ca pe un seism si ii fac sa se indeparteze de locul de emitere.
   Un astfel de aparat folosit pentru combaterea rozatoarelor este Pestmaster EMG 3 in 1.
   Acest aparat nu produce niciun zgomot, putand fi astfel folosit inclusiv pe durata noptii si fara grija de a va deranja vecinii, pentru confirmarea bunei functionari a produsului, pe panoul frontal se regasesc doua leduri. Cel de culoare VERDE va indica emisia undelor ultrasonice, iar cel ROSU campul electromagnetic. Puteti auzi un sunet foarte incet, datorita aprinderii si stingerii ledurilor. Acest sunt este normal, si nu va pune in pericol pe dvs. sau pe animalele dvs de companie.Doar introduceti aparatul in orice priza normala de 220V, si acesta va incepe sa emita, protejandu-va caminul. Pentru o eficienta sportita, aparatul EMG este dotat si cu o priza suplimentara laterala. Nu introduceti in priza suplimentara a dispozitivului aparate electrocasnice mari, cu consum de energie ridicata, intrucat riscati un scurcircuit. Aria de acoperire a acestui aparat este de 200 mp.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: